Zaštita vodomjera od smrzavanja

S obzirom na najavu iznimno niskih temperatura Vodovod Imotske krajine daje priopćenje o potrebi zaštite vodovodnih instalacija od smrzavanja.

Napominjemo da interne vodovodne instalacije čine svi cjevovodi i interni vodomjeri iz šahte priključka (glavnog vodomjera). Za njihovo održavanje su zaduženi korisnici  vodovodne usluge.

Potrebno je zaštititi vodovodne instalacije, prvenstveno oko vodovodnog priključka, te instalacije koje su više izložene hladnoći, kao vanjske slavine, cijevi koje su izvan objekta i u negrijanim objektima, kao što su vikendice, garaže, konabe  i slično .
Sukladno navedenom, potrebno je internu vodovodnu instalaciju, te vodomjer u vodomjernom oknu pravovremeno  zaštititi, kako bi se spriječio  gubitak vode i nepotrebni dodatni troškovi, zidove i poklopac vodomjernog okna preporučljivo  je zaštititi postavljanjem  izolacijskog materijala (deblje tkanine, prekrivači )poput stiropora, stiradura ili vreće napunjene rastresitim  izolacijskim materijalom postavljanjem  u vodomjerno okno.

Na opisan način osigurava se kvalitetna zaštita od smrzavanja i omogućuje nesmetano očitanje vodomjera. Nije preporučljivo zamatati vodomjere krpama, kamenom vunom ili sličnim materijalima koji upijaju vodu jer mogu samo pogoršati situaciju.

Za korisnike koji neće duže vrijeme boraviti u svojim objektima preporuča se zatvoriti ventile iza vodomjera i isprazniti internu vodovodnu instalaciju.